Σελίδες

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Διαβάστε λεπτομέρειες για τα σαλιγκάρια

Διαβάστε λεπτομέρειες για τα σαλιγκάρια: Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σε πολύτιμα άλατα, φτωχή σε λίπος (4 φορές λιγότερο από το βοδινό και 6 από το τυρί) και δίνει ελάχιστες θερμίδες.

Η θρεπτική αξία τους αυξάνεται από το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες τους αποτελούνται από τα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ότι έχουν 10 φορές λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές των σαλιγκαριών, πολλές όμως μοιάζουν λίγο πολύ μεταξύ τους. Γενικά τα σαλιγκάρια καταναλώνονται βραστά, τηγανητά, με σάλτσα, οφτά (στην σχάρα ή στα κάρβουνα) και στον φούρνο.

Οι συνταγές, ανάλογα με την προετοιμασία των σαλιγκαριών που χρησιμοποιούνται, κατατάσσονται σε 3 ομάδες: 1. Συνταγές για σαλιγκάρια με το κέλυφος. 2. Συνταγές για σαλιγκάρια αποκελυφωμένα. 3. Συνταγές για σαλιγκάρια ξαναγεμισμένα. Τα σαλιγκάρια συνοδεύονται από κρασιά λευκά ξηρά ή ροζέ, δηλαδή κρασιά για ψάρια.

Οι πιο εκλεπτυσμένοι καταναλωτές χρησιμοποιούν σαμπάνια. Το κρέας των σαλιγκαριών συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα. Παρουσιάζει αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα. Οι τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας. Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 Kcal ανά 100gr κρέατος έτοιμου προς κατανάλωση, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10 έως 16% του νωπού βάρους.



Το ποσοστό των λιπών αποτελεί το 0,5 έως 2% του ολικού νωπού βάρους και συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερο στα νεαρά άτομα. Το περιεχόμενο σε νερό είναι υψηλό και ποικίλει από 73-89%. Η ανάλυση της σύστασης των λιπιδίων δείχνει σχετικά υψηλό ποσοστό πολύ-ακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα. Είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου, γιατί θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Όσον αφορά στα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα) το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου.

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Εκτός όλων των παραπάνω αναφερθέντων, η σάρκα των σαλιγκαριών αποτελεί και σημαντική διαιτητική πηγή βιταμινών. Η νιασίνη είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Τα σαλιγκάρια συνιστώνται για πάρα πολλές ασθένειες. Τα αμινοξέα που περιέχονται στις πρωτεΐνες βοηθούν στην ανακατασκευή των κατεστραμμένων ιστών του πεπτικού συστήματος. Το ασβέστιο και ο σίδηρος βοηθούν στη θεραπεία της φυματίωσης και του ραχιτισμού. Τα οξέα συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης και το μειωμένο λίπος περιορίζει τις παθήσεις του συκωτιού, την αρτηριοσκλήρυνση και την παχυσαρκία. Με το σάλιο των σαλιγκαριών παρασκευάζονται πολλά σκευάσματα για περιποίηση προσώπου και δέρματος των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ελεύθερα